Το PSA είναι μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο σπέρμα, παράγεται σχεδόν αποκλειστικά από τον προστατικό αδένα, ενώ ευθύνεται για την ρευστοποίηση του σπέρματος μετά από την έξοδο του από το σώμα.
Μετά από μελέτες διαπιστώθηκε ότι η τιμή του αυξάνεται σε περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη.
Είναι ένας ειδικός για το όργανο δείκτης, με χαμηλή όμως ειδικότητα, μια και η τιμή του επηρεάζεται από ποικίλες καλοήθεις καταστάσεις.
Ως φυσιολογική τιμή έχει οριστεί τιμές κάτω από 4ng/ml.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει απόλυτη φυσιολογική τιμή, αφού έχουν βρεθεί ασθενείς με καρκίνο με τιμές σε όλο το φάσμα του φυσιολογικού εύρους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό 15-20% των ασθενών με PSA < 2,5ng/ml, έχουν καρκίνο προστάτη.
Βέβαια, όσο χαμηλότερη η τιμή τόσο καλύτερη και η βιολογική συμπεριφορά του νεοπλάσματος, εκτός από τις σπάνιες περιπτώσεις αδιαφοροποίητων καρκίνων όπου δεν παράγεται πολύ PSA.
To PSA αυξάνει εκτός από τον καρκίνο και σε καλοήθεις καταστάσεις όπως η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, οι φλεγμονές του ουροποιογεννητικού, η εκσπερμάτιση , η εργώδης δακτυλική εξέταση και οι ενδοσκοπικοί χειρισμοί ( κυστεοσκόπηση).
Έτσι η αύξηση του είναι απαραίτητο να εκτιμηθεί από Ουρολόγο, αφού έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο η μεταβολή του στο χρόνο , όσο και η τιμή ειδικών μορφών του ( ελεύθερο PSA) .
Ανάλογα με την ηλικία, το μέγεθος του προστάτη και την ύπαρξη ή όχι συμπτωμάτων αποφασίζεται εάν η αυξημένη τιμή είναι ύποπτη και απαιτείται η διενέργεια βιοψίας προστάτη.
Κάθε άνδρας άνω των 50 ετών οφείλει, για προληπτικούς λόγους, να ελέγχεται προκειμένου έγκαιρα να ανακαλύπτονται διαταραχές που σχετίζονται με το ουροποιητικό σύστημα.
Έτσι, ετησίως απαιτείται η διενέργεια: Υπερηχογράφημα νεφρών – κύστεως – προστάτου προ και μετά ούρησης PSA ορού Δακτυλική εξέταση προστάτου.
Με τις παραπάνω εξετάσεις είναι εφικτή η αποκάλυψη διαταραχών που σχετίζονται με τον προστάτη ( καλοήθης υπερπλασία, καρκίνος), την ουροδόχο κύστη ( επίσχεση, καρκίνος , λιθίαση) και των νεφρών ( καρκίνος, λιθίαση, υδρονέφρωση).
Τις εξετάσεις αυτές είναι απαραίτητο να τις εκτιμά κάθε φορά ο Ουρολόγος σας, προκειμένου να αποφασίζει κάθε φορά για την ανάγκη περαιτέρω ελέγχου.
Ανώδυνη μακροσκοπική αιματουρία, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα και με ιστορικό καπνίσματος, χρήζει πλήρους διερεύνησης προς αποκλεισμό κακοήθειας.
Το πακέτο των εξετάσεων περιλαμβάνει γενική και καλλιέργεια ούρων ( λοίμωξη), PSA , υπερηχογράφημα νεφρών – κύστεως – προστάτου , κυτταρολογικές ούρων (3 δείγματα, ενδοφλέβια πυελογραφία ή αξονική πυελογραφία και κυστεοσκόπηση εφόσον όλες οι προηγούμενες εξετάσεις είναι αρνητικές.
Στους άντρες το συνηθέστερο καλόηθες αίτιο επί αρνητικής διερεύνησης είναι η καλοήθης υπερπλασία , οπού σε ευμεγέθη αδενώματα, οι διαταμένες φλέβες του αδένα εύκολα σπάνε και προκαλούν αιμορραγία.
Ιδιαίτερα σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.
Μικροσκοπική αιματουρία ονομάζεται η κατάσταση όπου ανευρίσκονται στοιχεία αίματος στην γενική ούρων.
Χρήζει διερεύνησης ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό καπνίσματος ή κακοήθειας στο ουροποιητικό.
Ο Ουρολόγος σε συνδυασμό με τον Νεφρολόγο θα συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις που θα οδηγήσουν στη διάγνωση.
Βαλανοποσθίτιδα είναι η φλεγμονή του δέρματος της ακροποσθίας και της κεφαλής του πέους ( βάλανος).
Αίτια: Συνήθως οφείλεται σε κακή υγιεινή σε άντρες που δεν έχουν περιτομηθεί. Η φλεγμονή προκαλείται από μόλυνση, ερεθισμό από ισχυρά σαπούνια ή αποτυχία σωστού ξεπλύματος κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Κάποιες άλλες αιτίες είναι η αντιδραστική αρθρίτιδα και ο ατροφικός ομαλός λειχήνας. Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη παρουσιάζουν μεγάλη επίπτωση της συγκεκριμένης νόσου.
Συμπτώματα: Ερυθρότητα του δέρματος της ακροποσθίας ή/και της βαλάνου Εξανθήματα στη βάλανο Δύσοσμο έκκριμα Πόνος στην ακροποσθία και τη βάλανο
Θεραπεία: Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της φλεγμονής. Σε μολυσματική βαλανίτιδα απαιτείται η λήψη αντιβιοτικής αγωγής με τη μορφή είτε χαπιών είτε αλοιφής. Η βαλανίτιδα που συνοδεύεται από προσβολή και της ακροποσθίας απαιτεί κορτιζονούχο αλοιφή. Συχνά η μόνη θεραπεία είναι η περιτομή.
Επιπλοκές: Η χρόνια φλεγμονή και λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε : ουλώδη ρίκνωση του άκρου της ακροποσθίας ( στένωση ) επώδυνη αποκάλυψη της βαλάνου ( φίμωση) αδυναμία επανατοποθέτησης του δέρματος της ακροποσθίας στη βάλανο ( παραφίμωση), η οποία περιορίζει την αιματική ροή της βαλάνου και απαιτεί άμεση χειρουργική παρέμβαση
Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον Ουρολόγο σας; Όποτε εμφανίσετε συμπτώματα βαλανίτιδας συμπεριλαμβανομένου του οιδήματος ( πρήξιμο) ή του πόνου Πρόληψη Καλή τοπική υγιεινή. Πάντοτε αποκαλύψτε τη βάλανο κατά τη διάρκεια του μπάνιου σας και καθαρίστε την περιοχή προσεκτικά, φροντίζοντας να σκουπιστείται καλά, μην αφήνοντας υγρασία η οποία προδιαθέτει σε μυκητιάσεις.
Θα πρέπει να ελεγχθείτε για υπογονιμότητα σαν ζευγάρι.
Εσείς θα πρέπει να κάνετε σπερμοδιάγραμμα για διαπίστωση τυχόν ανωμαλιών του σπέρματος που υποδηλώνουν πιθανές υποκείμενες παθήσεις όπως π.χ κιρσοκήλη.
Η σποραδική μη επίτευξη στύσης είναι φαινόμενο που μπορεί να συμβεί στον καθένα χωρίς να υποδηλώνει κάποιο ψυχολογικό ή οργανικό πρόβλημα.
Σε περίπτωση όμως που το φαινόμενο μαλθακής στύσης γίνεται πιο συχνό, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ουρολόγο σας για περαιτέρω διερεύνηση των πιθανών αιτιών του φαινομένου.