Όταν η χρήση φαρμάκων ή άλλων μη χειρουργικών θεραπειών δεν ανακουφίζουν από τα συμπτώματα, η χειρουργική είναι η θεραπεία για την αντιμετώπιση των παθολογικών καταστάσεων που επηρεάζουν το ουροποιητικό σύστημα.
Όταν επιλέγεται η ανοιχτή ουρολογική χειρουργική, πραγματοποιείται μια μεγάλη τομή για την προσπέλαση των ουρολογικών οργάνων του ασθενούς.
Μειονεκτήματα αυτής της προσέγγισης αποτελούν ο μετεγχειρητικός πόνος και ο μεγαλύτερος –σε σχέση με άλλες μεθόδους – χρόνος ανάρρωσης.
Ανοιχτές ουρολογικές χειρουργικές επεμβάσεις είναι οι ακόλουθες:
- Ριζική Προστατεκτομή
- Ριζική Νεφρεκτομή
- Ριζική Κυστεκτομή
- Ιεροκολποπηξία
- Πυελοπλαστική
- Απλή Προστατεκτομή
Λιγότερο επεμβατική μέθοδος (όταν ο ασθενής πρέπει να χειρουργηθεί ανοιχτά) είναι η λαπαροσκόπηση κατά την οποία η επέμβαση δεν εκτελείται μέσω τομής του δέρματος και των υποκείμενων στρωμάτων, αλλά μέσω μικρών οπών όπου τοποθετούνται ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία τα οποία χειρίζεται ο λαπαροσκοπικός χειρουργός.
Ένα νέο είδος χειρουργείου που πραγματοποιείται με την βοήθεια του ρομποτικού συστήματος Da Vinci είναι η ρομποτική ριζική προστατεκτομή, προσφέροντας τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:
- Ακριβέστερη και λεπτομερέστερη παρασκευή των ανατομικών δομών με αποτέλεσμα ελαχιστοποίηση του τραυματισμού των παρακείμενων ιστών (αγγεία, νεύρα), προϋπόθεση απαραίτητη για την καλύτερη εγκράτεια και στυτική λειτουργία μετεγχειρητικώς.
- Ελαχιστοποίηση απώλειας αίματος και μικρότερη πιθανότητα μετάγγισης
- Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου και μικρότερη χρήση αναλγητικών κατά την μετεγχειρητική περίοδο
- Μικρότερος χρόνος νοσηλείας και ταχύτερη έξοδος από το νοσοκομείο (την επόμενη μέρα κατά κανόνα ο ασθενής πηγαίνει σπίτι)
- Ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
- Αποφυγή μεγάλων τομών και επομένως καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
- Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές που σχετίζονται με το τραύμα π.χ.φλεγμονή, κήλη
- Ελάττωση χειρουργικού stress και λιγότερη επιβάρυνση του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος